Safari használati útmutató

safari

A Safari felhasználói leírása magyarul Windows operációs rendszerre. Az alábbi használati útmutatóban kiemeltük a szoftver legfontosabb funkcióit, képekkel illusztrálva és részletezve azok alkalmazását. Az instrukciókkal könnyebben elsajátíthatjuk a böngésző használatának fortélyait, valamint segíthetnek a kezdeti lépéseknél is.

A Safari letöltése

Amennyiben szeretnénk a Safari böngésző legfrissebb verzióját használni, töltsük le innen. Mielőtt installáljuk a programot, érdemes átfutni a magyar telepítési leírást is.

A Safari indítása

Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. A Safari első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér.

Első lépések

A telepítést követően megnyitva a böngészőt a gyártó, az Apple oldalára jutunk. A felső menüsorban a megszokottól eltérően néhány gomb mellett csak a címsort illetve a keresőmezőt, valamint néhány népszerű oldalra hivatkozó gombot találunk. A navigációs parancsokat a keresőmező mellett jobbra található első, behajtott fülű lapot formázó ikonra kattintva érhetjük el.

Safari felhasználói leírás 1.

Itt nyithatunk új ablakot vagy üres oldalt, kereshetünk, nagyíthatunk, állíthatjuk be a szükséges karakterkészletet és tekinthetjük meg az oldal forráskódját, menthetünk és nyomtathatunk és így tovább. A felkeresett webhelyeket a menüsáv második sorában található szemüveg ikonnal későbbi olvasásra elmenthetjük (az Add Page gombbal, a hozzáadott oldalak megjelennek a listában), a könyv ikonnal a kedvencek közé menthetjük, illetve rácsos nézetre válthatunk, ahol megjelennek majd azok az oldalak, amelyeket előzményeink alapján a legtöbbet látogatunk.

Safari felhasználói leírás 2.

Beállítások

A beállításokat a keresőmező melletti második, fogaskerék formájú ikonnal érhetjük el.

Safari felhasználói leírás 3.

Menüpontok

A menüpontok első fele arra szolgál, hogy testre szabjuk a böngésző megjelenését – különféle eszköztárakat jeleníthetünk meg vagy rejthetünk el, a Customize toolbar menüpontra kattintva pedig a menüsávban megjelenő ikonokat állíthatjuk be. Az itt megjelenő ikonokat drag&drop módszerrel egyszerűen az eszköztárak közé húzhatjuk.

Safari felhasználói leírás 4.

A lenyíló menüből nyithatjuk meg az előzményeket (History) és a letöltéseket (Downloads), illetve bekapcsolhatjuk a privát böngészést is. A további beállítási lehetőségeket a Preferences menüpontból érhetjük el.

Safari felhasználói leírás 5.

Általános beállítások

Itt az általános beállításoknál (General) a böngésző viselkedését, a kezdőlapot, keresőmotort szabhatjuk személyre. Lehetőségünk van különféle preferenciákat beállítani a megjelenésre (Appeareance), kedvencekre (Bookmarks), böngészőfülekre (Tabs), hírcsatornákra (RSS), automatikus kitöltésre (Autofill), biztonságra (Security és Privacy) vonatkozólag is. Az Extensions pontból megtekinthetjük a telepített kiegészítő eszközöket, azok frissítéseit. Új kiegészítőket a Get Extensions gombra kattintva az Apple oldaláról tölthetünk le.

Safari felhasználói leírás 6.

Végül a haladó beállításoknál (Advanced) néhány újabb lehetőséget találunk a program alapvető tevékenységét illetően.

A Safari böngésző felhasználói leírásának végére értünk, reméljük hasznosak voltak a fenti útmutatások, instrukciók.