Microsoft DirectX

directx A Microsoft DirectX a Microsoft Windows operációs rendszer fejlesztése, amit főleg játékokhoz, multimédiás programokhoz, illetve magasabb grafikai erőforrást igénylő 3D-s szoftverekhez terveztek. A DirectX-nek számtalan verziója készült, amik használhatók a Windows legkülönbözőbb változataihoz. A DX alapvető előnye, hogy a rá írt Windows programok hardverfüggetlenek lehetnek. A játékaink futási sebességét az újabb verziókkal jelentősen javíthatjuk.

Gyártó: Microsoft
Megnevezés: Microsoft DirectX
Verzió: 9.29.1974
Frissítés:
Fájlméret: 286 KB
Operációs rendszer:
Windows XP / Windows Vista / Win 7 / Win 8 / Windows 10
Licensz: Ingyenes
Nyelv: Magyar
Letöltések: 153 382
Kategória: Segédprogramok / Plugin
Értékelés:
4.3 (75 értékelés)

Mi a Microsoft DirectX?

A DirectX a Microsoft által fejlesztett Windows library, amely optimalizálja a multimédia szoftverek vagy játékok teljesítőképességét számítógépünkön. A DirectX nagyon fontos driver illetve könyvtárcsomag, ami sok játék telepítéséhez, futtatásához szükséges. Egyszerre csak egy verziót tudunk telepíteni, vagy a későbbiekben frissíthetjük a meglévőt. A Windows 95 óta a DirectX szerves részét képezi a Microsoft operációs rendszereknek, frissítése ajánlott, hogy a legjobb performanciát érhessük el a nagyobb grafikai teljesítményt igénylő szoftverek számára. A legújabb verzió még hatékonyabb, ami kihasználja a többmagos processzorokat, és támogatja az árnyalás- és mintázatkezelést, melynek eredménye minden korábbinál szebb 3D animációk, életszerűbb és részletgazdagabb grafikák.

Microsoft DirectX használata

A DirectX ingyenesen elérhető a Microsoft hivatalos honlapjáról. Egyaránt használható a Windows 98/Me/2000/XP/Vista és Windows 7 változatokhoz. Az alábbiakban összefoglaljuk a támogatott operációs rendszereket az egyes verziókhoz. DirectX 9.0C - Windows XP, DirectX 10.0 - Windows Vista, DirectX 10.1 - Windows Server 2008, DirectX 11.0 - Windows 7, DirectX 11.1 – Windows 8, DirectX 11.2 - Windows 8.1 és a Windows 2012 R2. A verziók természetesen lefelé kompatibilisek.

DirectX

A legfontosabb összetevői közt szerepel a Direct3D, amely a 3D-s programok futásához nyújt nagy segítséget; a DirectShow, amely a multimédiás megjelenítésért felelős; DirectDraw a 2D-s képek gyors kirajzolásához szükséges. A szoftver telepítési leírása magyarul itt található.