Adobe Flash Player

Flash Player letöltés Az Adobe Flash az Adobe Systems termékcsaládba tartozó professzionális multimédia-fejlesztő szoftver. Támogatásával kényelmesen fejleszthetünk játékokat, webes alkalmazásokat, animációkat, csakúgy, mint mobil tartalmakat. A Flash eredményesen egyesíti a vektoros rajzolószoftver és a professzionális animációkészítő program minden hasznát. Segítségével megjeleníthetünk számítógépünkön lévő vagy programba ágyazott formában található SWF vagy FLV fájlokat.

Gyártó: Adobe Systems
Megnevezés: Adobe Flash Player
Verzió: 20.0.143
Frissítés:
Fájlméret: 1.0 MB
Operációs rendszer:
Windows XP / Windows Vista / Win 7 / Win 8 / Windows 10
Licensz: Ingyenes
Nyelv: Magyar
Letöltések: 395 218
Kategória: Segédprogramok / Plugin
Értékelés:
4.2 (329 értékelés)

Mi az Adobe Flash Player?

A Flash Player segítségével SWF vagy FLV fájlokat jeleníthetünk meg a számítógépen vagy mobil eszközön. Letölthető önálló programként vagy böngésző plugin-ként is. Az Internetes tartalmak jó része, és nagyszámú szolgáltatás napjainkban már elképzelhetetlen lenne a Flash nélkül. Egy 2003-ban készült statisztika alapján személyi számítógépek 93%-án telepítve van és ezzel az egyik legelterjedtebb programmá vált a világon. Tablet-en és okostelefonon is szükség lehet a flash lejátszóra, az Adobe erről is gondoskodott, bár csak manuálisan lehet telepíteni a flash playert Androidra. A Flash tartalmakat több millió web portálon alkalmazzák, így a Flash mára pótolhatatlan kelléke az interaktív, látványos és könnyen kezelhető Internetnek.

A Flash-ről általában

A Flash eleinte egy egyszerű animáció-szerkesztő programnak indult, napjainkban viszont már egy összetett platformmá nőtte ki magát, amely egyformán megfelelő mobil tartalmak, interaktív prezentációk vagy akár komplex weboldalak készítésére is. A Flash alapú technológia rohamos elterjedésének több oka van. A legfőbb, hogy már megjelenésekor is élenjárónak bizonyult a dinamikus tartalmak kezelésében. Mostanában már csaknem minden PC-n telepítve van, mert a legtöbb böngészővel és közismert operációs rendszerrel kompatibilis. Relatív kis mérete és egységes, következetes megjelenése a legbiztonságosabb kliens-oldali interaktivitást biztosító technológia a web-alapú szoftverfejlesztés területén.

Mindezek mellett a Flash kliens-oldali lejátszó programja távolról sem kifogástalan. Például nem minden hardverre megfelelően optimalizálták a Flash video kodekeket, ezért bizonyos videó tartalmak lejátszása eléggé megterhelheti a CPU-t, mert nem vagy rosszul használja a GPU-t. Ez több mostanában megjelenő netbook-on is érezhető hátrányokat okoz a felhasználónak. Az Adobe ezen felül nem szívesen bocsájt ki új verziókat az új platformokra, így mondjuk az Apple iPhone első szériás telefonjai is muszáj voltak szűkölködni a Flash Player hiányában. Ez sajnos számos még ma is kurrens okos telefonra és PDA-ra is igaz. A Flash hátránya még, hogy a Flash-ben íródott weboldalak tartalmait a modern keresők nem vagy csak nehezen indexelik, ezért ezek az oldalak vagy meg sem jelennek vagy hátrébb sorolódnak a találati listákban. Biztonsági rések is rendszeresen megjelennek a Flash lejátszóban, amikre általában hamar készen van a patch, mindazonáltal az Adobe nem készített még szabványos programot a frissítések terjesztésére, mint ahogy más alkalmazásainál megszokhattuk. Azonfelül, csupán a Flash használatával lassú komplex modul és adatbázis alapú weboldalt fejleszteni, mert a Flash Player mint önálló HTML objektum, csak rengeteg sok hekkelés árán tud együtt dolgozni a szerveroldali komponensekkel, a Java-val vagy PHP-val.

A Flash története

Michelle Welsh, Jonathan Gay és Charlie Jackson 1993-ban alapították a FutureWave Software céget. Megalkották az első saját szoftverüket a SmartSketch-t. Az akkori gépeken a PenPoint OS tollal rajzoló rajz szoftvert alkalmazták előszeretettel, de a SmartSketch kimondott célja az volt, hogy a számítógépes grafika létrehozása olyan egyszerű legyen, mint ha papírra rajzolnánk. Mikor a PenPoint értékesítése kudarcba fulladt, a SmartSketch-et átírták Windows-ra és Mac OS-ra. Amint egyre többen kezdték használni az Internetet, a FutureWave egy vektorgrafikán alapuló web-animációs programot kezdett el fejleszteni, amely projekt kapcsán megalkották a Macromedia Shockwave technológiát. 1995-ben a FutureWave átírta a SmartSketch-et, éspedig úgy, hogy frame-by-frame animációt adtak hozzá. Ezt aztán FutureSplash Animator néven újracsomagolva megjelentették Macintosh-ra és PC-re.

Adobe Flash Player

Mielőtt az Adobe megvásárolta volna a céget, a Flash Plugin számos felhasználói felületet és a Renderer-t érintő változtatáson esett át. A terméket először az Adobe, a Microsoft és a Marcomedia is újracsomagolta. A termék neve a FutureWave védjegyeiből „Future” és „Splash” szavakból lett végül 1996-ban az Adobe kiadásában Flash. Az Adobe Flash Player magyar nyelvű használati útmutatójában képekkel illusztrálva nézhetjük meg, milyen a szoftver működés közben. A szoftver telepítési leírása szintén itt elérhető.

Utolsó megjelenés

Az Adobe Flash-t 2020 december 31-vel megszüntették sok biztonsági problémák miatt!

Jelenlévők

Oldalainkat 37 vendég böngészi

Szerkesztő ajánlja

szoftverhotel figura