Winamp használati útmutató

winamp

A Winamp felhasználói leírása magyarul Windows operációs rendszerre. Az alábbi használati útmutatóban kiemeltük a szoftver legfontosabb funkcióit, képekkel illusztrálva és részletezve azok alkalmazását. Az instrukciókkal könnyebben elsajátíthatjuk a mp3 lejátszó használatának fortélyait, valamint segíthetnek a kezdeti lépéseknél is.

A Winamp letöltése

Amennyiben szeretnénk a Winamp mp3 lejátszó legfrissebb verzióját használni, töltsük le innen. Mielőtt installáljuk a programot, érdemes átfutni a magyar nyelvű telepítési leírást is.

A Winamp indítása

Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. A Winamp első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér. A Winamp multimédia szoftver elsősorban audio- és videofájlok lejátszására alkalmas, ami már az első használat után is nagy kedvencé válik.

Az első lépések

A Winamp elindítását követően először egy párbeszédablakkal találkozunk, ahol beállíthatjuk, hogy milyen megjelenést választunk a lejátszónak, illetve mely fájlok esetében kívánjuk azt alapértelmezetté tenni. Ezen beállítások módosítására természetesen a későbbiekben is lehetőségünk van.

Winamp felhasználói leírás 1.

Opciók

A program a képernyő felső részére pozicionálja meg magát, ahol egy vékony csíkban csak a legfontosabb opciók jelennek meg. Itt láthatjuk például a zenelejátszás során az éppen játszott szám címét és előadóját, a lejátszást leállíthatjuk, szüneteltethetjük, léptethetünk a fájlok között, állíthatjuk a hangerőt is. A további opciókhoz a nagyobb ablak lenyitásával férhetünk hozzá, ekkor jelenik meg a lejátszási lista is, amelyen kiválaszthatjuk, melyik számot akarjuk lejátszani.

Winamp felhasználói leírás 2.

A legfontosabb opciók úgy is egyetlen kattintással elérhetőek, ha a lejátszóablak éppen össze van csukva. A további beállítások lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen típusú médiafájlt lejátszhassunk.

Menü

Így férhetünk hozzá a menühöz is. Innen fájlokat importálhatunk és kezelhetünk, több lejátszási opcióhoz férhetünk hozzá, a Beállítások menüből pedig elsősorban a lejátszó megjelenését szabhatjuk testre. Megadhatjuk, hogy mindig a többi ablak felett akarjuk-e látni a lejátszót, hogy mekkora méretben és milyen színsémával jelenjen meg, és hogy milyen ablakokat akarunk látni a böngésző lenyitásakor. Innen érhetjük el a hangszínszabályzót is. A nézet menüpontot kiválasztva további ablakokat nyithatunk meg, így például a videólejátszást, a hangszínszabályzót vagy a médiatárat.

Winamp felhasználói leírás 3.

Beállítások

A Beállítások ablakát felnyitva rengeteg lehetőség tárul elénk, amelyek segítségével teljes mértékben testre szabhatjuk a Winamp működését, gyakorlatilag minden apró részletre kiterjedő menürendszerből válogathatunk. Érdemes a beállításokat már a program első indítása után áttekinteni és megismerni, így a későbbiekben rutinosan változtathatunk a szükséges dolgokon.

Winamp felhasználói leírás 4.

A Winamp mp3 lejátszó felhasználói leírásának végére értünk, reméljük hasznosak voltak a fenti útmutatások, instrukciók.