Tor Browser Bundle használati útmutató

tor-browser

A Tor Browser Bundle felhasználói leírása magyarul Windows operációs rendszerre. Az alábbi használati útmutatóban kiemeltük a szoftver legfontosabb funkcióit, képekkel illusztrálva és részletezve azok alkalmazását. Az instrukciókkal könnyebben elsajátíthatjuk a böngésző használatának fortélyait, valamint segíthetnek a kezdeti lépéseknél is.

A Tor Browser Bundle letöltése

Amennyiben szeretnénk a Tor Browser Bundle böngésző legfrissebb verzióját használni, töltsük le innen. Mielőtt installáljuk a programot, érdemes átfutni a magyar telepítési leírást is.

A Tor Browser Bundle indítása

Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. A Tor Browser Bundle első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér.

Első lépések

Az első indítást követően a Tor netkapcsolatunkról kér információkat – a felugró varázsló részletesen végigvezet a válaszadási lehetőségeket, ezt követően pedig elindul a böngésző futtatása is.

Tor Browser Bundle felhasználói leírás 1.

Kezelőfelület

A Tor böngésző alap kezelőfelülete igen egyszerű, alig találunk gombokat, ikonokat – legfelül a megnyitott böngészőfüleket láthatjuk, ez alatt pedig a címsort és keresőmezőt.

Tor Browser Bundle felhasználói leírás 2.

A keresőmező mellett jobb oldalt találhatunk egy ikont, amely lényegében a hagyományos menüsort helyettesíti: itt nyithatunk új oldalt, menthetünk, nyomtathatunk, megtekinthetjük a kedvenceket és előzményeket, innen kezelhetjük a bővítményeket is. A bővítménykezelőt (Add-ons manager) megnyitva láthatjuk, mely bővítményeket telepítettünk, ezeket ki vagy bekapcsolhatjuk, illetve újakat is kereshetünk és telepíthetünk. A kezelő egy új böngészőfülként nyílik meg.

Tor Browser Bundle felhasználói leírás 3.

Beállítások

A beállításokat szintén innen érhetjük el – az Options menüpontra kattintva új ablakban nyílnak meg a működéshez, megjelenéshez és biztonsághoz kapcsolódó opciók, amelyeket bármikor egyszerűen testreszabhatunk.

Tor Browser Bundle felhasználói leírás 4.

Regisztráció

A Sync pontban lehetőségünk van arra is, hogy regisztráljunk a Tor rendszerébe is – ennek előnye, hogy beállításainkat a felhőbe menthetjük, így bármely internetkapcsolattal rendelkező számítógépen telepítjük is a böngészőt a jövőben, belépve azonnal elérhetjük saját korábbi beállításainkat. A Tor egyik erőssége a biztonság – ennek része a NoScript komponens is, amely a felkeresett webhelyeken futó szkripteket kezeli. A címsor mellett balra található S! ikonnal érhetjük el, beállításait pedig a lenyíló menüben az Options menüpontra kattintva. Itt számos opciót találunk, amelyek segítségével a weboldalakon futó különféle kódok viselkedését, illetve a böngésző velük szemben alkalmazott biztonsági intézkedéseit határozhatjuk meg kedvünk szerint. Lehetőségünk van arra is, hogy korábbi beállításokat importáljunk vagy exportáljunk – ez egy igen hasznos lehetőség, ha a böngészőt esetleg újratelepítjük vagy másik számítógépen akarjuk használni, de nem akarunk ismét a beállításokkal bajlódni.

Tor Browser Bundle felhasználói leírás 5.

A Tor Browser Bundle böngésző felhasználói leírásának végére értünk, reméljük hasznosak voltak a fenti útmutatások, instrukciók.