Total Commander használati útmutató

total-commander

A Total Commander felhasználói leírása magyarul Windows operációs rendszerre. Az alábbi használati útmutatóban kiemeltük a szoftver legfontosabb funkcióit, képekkel illusztrálva és részletezve azok alkalmazását. Az instrukciókkal könnyebben elsajátíthatjuk a fájlkezelő használatának fortélyait, valamint segíthetnek a kezdeti lépéseknél is.

A Total Commander letöltése

Amennyiben szeretnénk a Total Commander fájlkezelő legfrissebb verzióját használni, töltsük le innen. Mielőtt installáljuk a programot, érdemes átfutni a magyar telepítési leírást is.

A Total Commander indítása

Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. A Total Commander első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér.

A program indulásakor legelőször meg kell nyomnunk a megadott számú gombot ahhoz, hogy használni tudjuk – ez a nem regisztrált verziójú Total Commandereknél megszokott.

Total Commander felhasználói leírás 1.

Első lépések

Ezt követően első alkalommal megnyílnak a beállítások – így azonnal megismerkedhetünk lehetőségeinkkel és saját képünkre szabhatjuk a megjelenést és működést. A beállításokról a későbbiekben szólunk még.

Total Commander felhasználói leírás 2.

Funkciók

A program felhasználói felülete elsőre zsúfoltnak tűnhet, felépítése azonban logikus, gyorsan tanulható. A legtöbb parancsot a felső menüsorból érhetjük el, a menüpontok értelemszerűen vannak elnevezve. A Kijelölés alatt a különféle fájl- és könyvtárkijelölési módokat találjuk, a Hálózat alatt a hálózati kapcsolatok lehetőségeit, és így tovább. E menüsor alatt egy sor ikont találunk, ezek által gyakran használt parancsokat érhetünk el gyorsan – itt találjuk többek között a vissza és előrelépést (amelyek ugyanúgy működnek, ahogyan a webböngészőkben), a tömörítést és a kicsomagolást, a keresést is. Az kezelőfelület legfontosabb része a két részre osztott könyvtárablak, ahol hierarchikus elrendezésben tekinthetjük meg könyvtárainkat és fájljainkat az elérhető meghajtókon, eszközökön, adathordozókon. Az állományokat különféle attribútumok szerint rendezhetjük is, ezeket a táblázat felső sorában találjuk – amelyik attribútumra kattintunk, a szoftver aszerint rendezi az adott ablakot. Ezek alatt aktuális adatokat láthatunk kiírva (a mappák és fájlok számát, méretét), ez alatt pedig egy parancssort. Legalul pedig billentyűparancsokhoz rendelt ikonokat találunk, melyekkel gyakori műveleteket hajthatunk végre.

Total Commander felhasználói leírás 3.

Beállítások

A Beállítások menü Általános beállítások menüpontjára kattintva megnyithatjuk a kérdéses ablakot. A beállításoknál rengeteg lehetőségünk nyílik a szoftver egyes tulajdonságainak módosítására – a legapróbb részletekig személyre szabhatjuk a megjelenítést (betűtípust, betűszínt, a kijelölések színét stb.), a működést (másolás, törlés, FTP kapcsolatok, naplófájlok stb.), tömörítést és egyebeket.

Total Commander felhasználói leírás 4.

A Total Commander fájlkezelő felhasználói leírásának végére értünk, reméljük hasznosak voltak a fenti útmutatások, instrukciók.