Gimp használati útmutató

gimp

A Gimp felhasználói leírása magyarul Windows operációs rendszerre. Az alábbi használati útmutatóban kiemeltük a szoftver legfontosabb funkcióit, képekkel illusztrálva és részletezve azok alkalmazását. Az instrukciókkal könnyebben elsajátíthatjuk a képszerkesztő használatának fortélyait, valamint segíthetnek a kezdeti lépéseknél is.

A Gimp letöltése

Amennyiben szeretnénk a Gimp képszerkesztő legfrissebb verzióját használni, töltsük le innen. Mielőtt installáljuk a programot, érdemes átfutni a magyar telepítési leírást is.

A Gimp indítása

Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. A Gimp első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér.

Első lépések

A GIMP megnyitásakor egy kisebb méretű központi ablak, illetve két eszköztár jelenik meg a képernyőn. A központi ablakon találjuk a megszokott menüsort – a Fájl, Szerkesztés, Eszközök, Ablakok és Súgó menüket, illetve számos parancsokat és beállítási lehetőségeket tartalmazó további menüt.

Gimp felhasználói leírás 1.

Eszköztár

Ebben az ablakban nyílnak majd meg a későbbiekben azok a képek és dokumentumok, amelyeket a szoftverrel szerkesztésre megnyitunk. A bal oldali ablak maga a fő eszköztár. Itt találjuk azokat az eszközöket, amelyekkel a későbbiekben a képek szerkesztését végezhetjük. Ezek már ismerősek lehetnek bárkinek, aki használt akár egyszerűbb képszerkesztő programokat is, mint a Paint, de a Photoshop eszközpalettájától sem térnek el nagyban ezek a lehetőségek. Ugyancsak itt állíthatjuk át a képek és rétegek legfontosabb paramétereit, mint a méret vagy átlátszatlanság, illetve a használt ecsetek kívánt viselkedését.

Gimp felhasználói leírás 2.

Rétegek

A jobb oldali ablakban a rétegek és ecsetek kezelésére nyílik lehetőségünk. Az ablak felső része a rétegeké, itt láthatjuk a megnyitott dokumentumban található rétegeket, azok állapotát, módosíthatjuk sorrendjüket és így tovább. Az első részen megszabhatjuk az aktuálisan használt ecset mintáját, illetve különféle textúrákat választhatunk ki.

Gimp felhasználói leírás 3.

Beállítások

Külön beállításablakot a GIMP esetében nem találunk, ezt a funkciót lényegében a központi ablak és annak terjedelmes menürendszere látja el. Itt a program viselkedésének, kezelésének, megjelenésének különféle aspektusait egyenként szabhatjuk meg. A GIMP funkcióinak bővítésére bővítmények által nyílik lehetőségünk. A Bővítményböngészőt a Súgó menüből érhetjük el. Itt megtekinthetjük a helyesen telepített bővítményeket, alkalmazásuk azonban az egyes menüpontokból történik – így például a szűrőbővítményeket a Szűrők menüből.

A Gimp képszerkesztő felhasználói leírásának végére értünk, reméljük hasznosak voltak a fenti útmutatások, instrukciók.